Het tekeningen- en modellenrecht

Het pricavyrecht.

Het tekeningen- en modellenrecht geeft bescherming aan tekeningen of modellen van voorwerpen. Elk nieuw uiterlijk van een voortbrengsel – of een deel ervan – met een eigen karakter, kan worden beschermd. In het modellenrecht worden twee soorten modellen onderscheiden: siermodellen en gebruiksmodellen. Bij siermodellen gaat het uitsluitend om vormgevingskenmerken, terwijl gebruiksmodellen betrekking hebben op gebruiksvoorwerpen met nieuwe kenmerken die bepalend zijn voor het verkrijgen van een technische vernieuwing.

Mogelijke vragen bij tekeningen- en modellenrecht:

  • Onder welke voorwaarden kan ik een modellenrecht vestigen?
  • Wat kan ik doen als iemand mijn model zonder toestemming gebruikt?
  • Wat moet ik doen als iemand claimt een recht te hebben op het model dat ik verkoop?
  • Kan ik ook optreden tegen ondernemers uit andere landen als ze mijn model verkopen?
  • Kan ik optreden tegen namaak in mijn eigen land of in andere landen?
  • Heeft u deze of andere vragen over het tekeningen- en modellenrecht, neem dan contact met mij op.